Rullstolsplatser bokas via Scenplats Hudiksvall på info@scenplatshudiksvall.se eller ring 070-372 89 52.
Biljetter till föreställningen säljs också via Turistbyrån i Hudiksvall, tel: 0650-19 100. Rullstolsplatser bokas via Scenplats Hudiksvall på info@scenplatshudiksvall.se eller ring 070-372 89 52.
PREMIÄR: 22 maj 2015, Glysis
SPELTID: Ca 2,5 timme + paus
Manus & regi: Cecilia Olsson
Producent & MUSIKANSVARIG: Ulrika Beijer
KOMPOSITÖR: Rickard Nilsson
Sånginstudering: Ulrika Beijer
scenograf: Sophie Knapp
KOSTYMÖR: Tini Warg
Åldersgräns: 12 år eller födda 2002
Koreografi: Malin Frisk & Emelie Holmberg
Klockan 22 om aftonen den 22 maj 1721 glider 33 galärskepp in i Hudiksvalls hamn. Ombord fanns närmare 6000 ryssar och deras uppdrag var att bränna, skövla och plundra staden. På kajen stod 400 Hudiksvallsbor beredda att försvara sina stad. Det blev det mest dramatiska och ödesdigra dygnet i Hudiksvalls historia.
Föreställningen “1721” är en musikteaterföreställning om ryssarnas härjningar längs den svenska östkusten 1719-21, då de flesta kuststäderna mellan Norrtälje och Umeå plundrades och brändes till marken. När lugnet lagt sig över Hudiksvall var det bara kyrkan och "Djupestugan" som klarade sig undan ryssarnas och eldens framfart den 22-23 maj 1721.
Även stadens invånare fick sätta livet till. Hur går man som stad vidare efter ett sådant stort nederlag, när ekonomin redan brustit och sorgen bedövar framtidsutsikterna? Vad ger individen, invånarna och mänskligheten hopp igen? Barnens närhet och lust till lek? Kanske. Manuset bygger på den historia, de dokumentationer och de sägner som fortfarande finns kvar.
Handlingen, bitvis sedd ur en ung människas perspektiv, förs framåt av både talrepliker och nyskriven musik. Krigs- och härjarscenerna kommer att gestaltas av akrobater. Scenen för 1721 byggs upp på ishallen i Hudiksvall, mycket på grund av att storleken i hallen ger tillträde för nattens, eldens och vårdkasarnas färger. Detta ljusspel kommer tillsammans med den nyproducerade musiken att vara en stabil grund för upplevelsen.